Diccionari bàsic de Facebook: les 15 paraules que necessites saber

Després de l’èxit del primer diccionari bàsic de Twitter, seguim amb un el glossari de termes bàsics de Facebook. Ens els darrers anys a Betes i Clicks, hem anat dedicant articles a la xarxa social més utilitzada, més bàsics i més avançats, però mai està de més fer-ne un repàs… (també ens trobaràs a Facebook, on tenim una pàgina oficial)

A més a més, tenim NOTÍCIA: amb aquest diccionari i el de l’altre dia, inaugurem una nova secció a Betes i Clicks, el Diccionari 2.0 (en construcció) on anirem recollint tots aquests termes en ordre alfabètic i que anirem actualitzant de tant en tant afegint-hi termes de tot l’entorn 2.0. Espero que us agradi i que el guardeu a Delicious 🙂

Som-hi, les 15 paraules clau que necessites per ser el rei de Facebook són (en ordre alfabètic):

amic

En “la vida real”, persona amb qui tenim amistat i apreci, en el món del Facebook, persona que forma part de la nostra llista de contactes, entès en un sentit més ampli que pot incloure família, amics reals, companys de feina, clients, enemics… A Facebook, l’amistat sempre ha de ser mútua (només serem amics si tots dos ho acceptem). Si no en tens prou, Facebook té diverses eines per a trobar més amics.

Per exemple: “Aquell noi? És un imbècil, em cau fatal… però el tinc d’amic al Facebook.”

.

aplicació

Les aplicacions són programes que afegeixen funcionalitats extres a Facebook (jocs, informació als perfils, preguntes, enquestes, notes…). Algunes aplicacions han estat desenvolupades per Facebook i d’altres per desenvolupadors arreu del món. N’hi ha milers, podeu fer-hi un cop d’ull al directori.

Per exemple: “En Lluís és addicte a les aplicacions de Facebook i tot el dia dóna la tabarra, especialment amb les granges de porcs que ha muntat a Farmville. “

.

canal de notícies

Resum de l’activitat de tots els nostres contactes i pàgines de les quals som admiradors que apareix a la pàgina principal quan entrem a Facebook

Per exemple: “Quan ho va deixar amb el xicot va deixar de connectar-se a Facebook, al seu canal de notícies només hi sortien actualitzacions d’ell i fotos d’ell amb la nova parella.”

.

esdeveniment

Cita de calendari (amb dia i hora) que els usuaris de Facebook poden crear i compartir als seus perfils o pàgines. Si et conviden a un esdeveniment, pots avisar de si asistiràs, o no, o “potser”.

Per exemple: “La Maria ens va crear un esdeveniment a Facebook per la seva festa d’aniversari. Tothom va dir que “potser” vindria i al final resulta que eren 200 i va arribar la policia.”

.

Facebook Connect

Un sistema únic per a fer “log in” a qualsevol pàgina utilitzant el teu usuari i contrassenya de Facebook per no haver de registrar-se cada vegada i compartir la informació dels altres llocs web amb els teus amics de Facebook.

Per exemple: “No crec que sigui bona idea fer “log in” en aquest web de porno amb Facebook Connect, no cal que esbombis les teves aficions a tots els amics de Facebook.”

.

Fer un toc

Acció que es pot fer dins de Facebook a una altra persona quan visitem el seu perfil, equivalent cirtual a “donar un copet a l’espatlla a veure si es gira”. Té connotacions i interpretacions molt diverses, fet que pot portar a la confusió i a situacions incòmodes.

Per exemple: “El noi que m’agrada m’ha fet un toc, ara no sé si vol ser el meu xicot o només busca rotllo…creus que li hauria de tornar el toc?”

.

grup

Un tipus de secció dins de Facebook que poden crear els usuaris amb interessos comuns per a compartir informació i activitats al voltant d’un tema.

Per exemple: “La foto que vaig penjar ahir ha estat el tema de conversa més actiu del grup català de fans de l’escarbat piloter, quin èxit!”

.

“m’agrada”

Una funcionalitat que apareix al costat dels diferents elements que els usuaris publiquen a Facebook (enllaços, fotos, vídeos, comentaris…) i que permet als altres usuaris demostrar la seva aprovació sense haver de deixar un comentari més elaborat.

Per exemple: “La foto de la cama trencada i enguixada que vaig penjar ahir té 18 “m’agrades”, no sé com prendre-m’ho…”

.

missatges

Sistema de missatges privats entre usuaris de Facebook, similar al correu electrònic, amb una safat d’entrada, missatges enviats, respostes, etc.

Per exemple: “L’estic trucant i no me l’agafa, ja li he fet un @reply per twitter i li he enviat un mail… vaig a veure si em respon amb un missatge per Facebook.”

.

mur

Espai que existeix a cada perfil i pàgina oficial de Facebook i que recull tots els missatges i actualitzacions d’un usuari així com missatges que hi poden deixar els seus amics. Tot el que s’hi publica és de caràcter públic per als contactes de l’usuari.

Per exemple: “M’he quedat sense feina perquè el burro de l’Ignasi va publicar al meu mur detalls privats dels nostres plans per dissabte i el meu cap ho ha vist.”

un altre tipus de mur

.

notificacions

Avisos que rebem dins de Facebook quan algú comenta al nostre mur, deixa un comentari o un “m’agrada” a una publicació nostra, ens etiqueta en una foto…

Per exemple: “Quina sorpresa quan vaig entrar a Facebook el dia del meu aniversari i vaig trobar-hi 74 notificacions! Tots els meus amics (i alguns desconeguts) m’havien felicitat al meu mur.”

.

pàgines

Les pàgines (o pàgines oficials) són els espais creats a Facebook per part d’empreses, marques, grups, institucions, personatges famosos i qualsevol tipus d’aplicació. En comptes d’amics, les pàgines tenen “fans” o admiradors (persones que han fet “m’agrada” a la pàgina).

Per exemple: “És tan famosa des que surt a la tele que en comptes d’un perfil a Facebook ara hi té una pàgina amb més de 5.000 fans”

.

perfils

Element bàsic de Facebook que recull tota la informació i activitat d’un usuari, identificada pel seu nom i una foto de perfil. Les empreses i marques no haurien de tenir perfils sinó pàgines.

Per exemple: “Tinc un perfil a Facebook però hi he posat poca informació, no vull que em trobin: el nom és fals i la foto és de l’Angelina Jolie. No sé perquè però hi ha molt agent que em demana amistat.”

.

status

Publicació que poden escriure els usuaris de Facebook informant del que pensen o estan fent. Els seus amics podran respondre-hi amb un comentari, un m’agrada o amb indiferència.

Per exemple: “Sempre posa lletres de cançons al seu status, tot plegat és una mica de l’any 2008″

.

xat

Dins el Facebook, aplicació que ens permet parlar “en directe”, intercanviant missatges privats en temps real amb els amics que estiguin connectats al mateix moment.

Per exemple: “Sempre diu que surt molt de festa i que lliga tant, però no m’ho crec, més d’un divendres a la nit hem coincidit al xat de Facebook”

Us ha agradat?

Altres articles interessants:

.


11 comentaris

Filed under facebook

11 responses to “Diccionari bàsic de Facebook: les 15 paraules que necessites saber

 1. Sóc molt fan dels exemples… 😉

  • Anna - Betes i Clicks

   gràcies! és la millor part d’escriure un diccionari! Em recorda als diccionaris que teníem a la primària, són com petits bocins de relats 😉

 2. Això de fer servir el 2.008 com a exemple de una cosa vella i caducada és… depriment? hahahaha.
  No se com ens hem de sentir els que ja èrem adolescents el segle passat… potser com el de la foto dels tocs 😀

  • Anna - Betes i Clicks

   home! és que al 2008 és quan la majoria vam entrar de ple a Facebook… a la velocitat que va això ara ja estem parlant del paleolític 2.0… aviiiiii! 🙂

 3. Retroenllaç: Aquesta setmana hem llegit… sobre Google+, el futur dels supermercats i la caiguda de MySpace | Betes i Clicks – desenredant la xarxa

 4. Retroenllaç: Diccionario 2.0 #2 | La Rueda Creativa

 5. Retroenllaç: Fes difusió a les xarxes socials – Vull ser blogger! Lliçó 3 | Betes i Clicks – desenredant la xarxa

 6. Retroenllaç: Novetats a Facebook: una nova manera de compartir (i com protegir-te) | Betes i Clicks – desenredant la xarxa

 7. Retroenllaç: Novetats a Facebook: tot el que volies saber sobre les “subscripcions” | Betes i Clicks – desenredant la xarxa

 8. Retroenllaç: Novetats a Facebook: el “ticker”, un canal de notícies en temps real | Betes i Clicks – desenredant la xarxa

 9. M’agrada molt. Feu una tasca genial. Sóc traductor (dels bons) i si us puc ajudar….

  Però ara sóc jo el que necessita ajuda. Veureu. He arribat als 5000 amics i m’han dit que puc fer una pàgina i escollir una opció. He escollit “ORGANITZACIÓ”. Tot molt bé, anem seguint les instruccions i em demana nom d’usuari i contrasenya. Cap problema. Però arriba el moment en que em demana la resposta a la pregunta de seguretat. Una resposta que no s’oblida mai. El nom del meu carrer. L’escric en castellà. Em diu que NO. L’escric en català. Em diu que NO. Ara, quan veu que no ho faig correctament em proposa veure fotos. Però joc sóc mal fisonomista. No hi hauria manera de canviar la pregunta i la resposta? Gràcies 1000

  ADOLF MUÑOZ ROSELL

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s