Diccionari 2.0

.

@

@reply

Es pronuncia “at replai” i es refereix quan un altre usuari et respon a Twitter fent servir @ seguit del teu nom, també es coneix com a mention.

Per exemple: “Seguir només famosos a twitter és molt avorrit, mai et fan @reply si no ets famós també, és com parlar sol”

.

A

amic

En “la vida real”, persona amb qui tenim amistat i apreci, en el món del Facebook, persona que forma part de la nostra llista de contactes, entès en un sentit més ampli que pot incloure família, amics reals, companys de feina, clients, enemics… A Facebook, l’amistat sempre ha de ser mútua (només serem amics si tots dos ho acceptem). Si no en tens prou, Facebook té diverses eines per a trobar més amics.

Per exemple: “Aquell noi? És un imbècil, em cau fatal… però el tinc d’amic al Facebook.”

.

aplicació

Les aplicacions són programes que afegeixen funcionalitats extres a Facebook (jocs, informació als perfils, preguntes, enquestes, notes…). Algunes aplicacions han estat desenvolupades per Facebook i d’altres per desenvolupadors arreu del món. N’hi ha milers, podeu fer-hi un cop d’ull al directori.

Per exemple: “En Lluís és addicte a les aplicacions de Facebook i tot el dia dóna la tabarra, especialment amb les granges de porcs que ha muntat a Farmville. “

.

avatar

Imatge de perfil, la fotografia que acompanya el teu nom i que t’identifica a Twitter (imprescindible posar-ne una i treure l’ou que ve per defecte)

Per exemple: “La Maria va aconseguir molts followers quan va posar-se aquella foto en bikini d’avatar

.

B

bio

Espai al nostre perfil de Twitter on podeu descriure’ns en 160 caràcters per a que els altres usuaris puguin saber d’un cop d’ull qui som.

Per exemple: “Vaig a seguir aquest usuari, és un gurú de les xarxes socials, ho diu la seva bio

.

 

 

C

canal de notícies

Resum de l’activitat de tots els nostres contactes i pàgines de les quals som admiradors que apareix a la pàgina principal quan entrem a Facebook

Per exemple: “Quan ho va deixar amb el xicot va deixar de connectar-se a Facebook, al seu canal de notícies només hi sortien actualitzacions d’ell i fotos d’ell amb la nova parella.”

.

D

dm o direct message

Missatges privats a Twitter, que només pot llegir la persona a qui li envies i ningú més. S’escriuen posant una d seguida del nom de l’usuari.

Per exemple: “En públic em feia bon paper pero m’he assabentat que mentrestant enviava dmscriticant-me als altres.”

.

 

E

esdeveniment

Cita de calendari (amb dia i hora) que els usuaris de Facebook poden crear i compartir als seus perfils o pàgines. Si et conviden a un esdeveniment, pots avisar de si asistiràs, o no, o “potser”.

Per exemple: “La Maria ens va crear un esdeveniment a Facebook per la seva festa d’aniversari. Tothom va dir que “potser” vindria i al final resulta que eren 200 i va arribar la policia.”

.

F

Facebook Connect

Un sistema únic per a fer “log in” a qualsevol pàgina utilitzant el teu usuari i contrassenya de Facebook per no haver de registrar-se cada vegada i compartir la informació dels altres llocs web amb els teus amics de Facebook.

Per exemple: “No crec que sigui bona idea fer “log in” en aquest web de porno amb Facebook Connect, no cal que esbombis les teves aficions a tots els amics de Facebook.”

.

Fer un toc

Acció que es pot fer dins de Facebook a una altra persona quan visitem el seu perfil, equivalent cirtual a “donar un copet a l’espatlla a veure si es gira”. Té connotacions i interpretacions molt diverses, fet que pot portar a la confusió i a situacions incòmodes.

Per exemple: “El noi que m’agrada m’ha fet un toc, ara no sé si vol ser el meu xicot o només busca rotllo…creus que li hauria de tornar el toc?”

.

#FF o #FollowFriday

Tradició nascuda als inicis de Twitter en què un usuari recomana un o diversos usuaris el divendres inidcant-ho amb aquesta etiqueta. Encara perdura tot i que cada vegada s’utilitza menys

Per exemple: “Que amable! M’has fet un #followfriday i ara tinc 20 followers nous. Et convido a una canya!”

.

follower

Seguidor, persona que segueix el teu compte a Twitter. El que twitteges apareix al seu timeline

Per exemple: “Té molts followers perquè sempre comparteix enllaços molt interessants i fotografies de menjar”

.

following

Seguits, persones a qui segueixes des del teu compte a Twitter. El que ells twittegen apareix al teu timeline.

Per exemple: “Tens 2.000 following? Com t’ho fas per seguir el que diu tothom i no parar boig?”

.

G

grup

Un tipus de secció dins de Facebook que poden crear els usuaris amb interessos comuns per a compartir informació i activitats al voltant d’un tema.

Per exemple: “La foto que vaig penjar ahir ha estat el tema de conversa més actiu del grup català de fans de l’escarbat piloter, quin èxit!”

.

H

#hashtag

Etiqueta, es pronuncia “haixtac” i fa referència a les paraules o frases que van precedides d’el símbol # (coixinet o “almohadilla”). Serveixen per indicar els temes sobre els que twittegem i participar en converses sobre una temàtica per a que tothom les pugui seguir.

Per exemple: “Si voleu participar a Twitter durant la retransmissió del futbol a Rac1, twittegeu utilitzant el hashtag #frac1.”

.

M

“m’agrada”

Una funcionalitat que apareix al costat dels diferents elements que els usuaris publiquen a Facebook (enllaços, fotos, vídeos, comentaris…) i que permet als altres usuaris demostrar la seva aprovació sense haver de deixar un comentari més elaborat.

Per exemple: “La foto de la cama trencada i enguixada que vaig penjar ahir té 18 “m’agrades”, no sé com prendre-m’ho…”

.

missatges

Sistema de missatges privats entre usuaris de Facebook, similar al correu electrònic, amb una safat d’entrada, missatges enviats, respostes, etc.

Per exemple: “L’estic trucant i no me l’agafa, ja li he fet un @reply per twitter i li he enviat un mail… vaig a veure si em respon amb un missatge per Facebook.”

.

mur

Espai que existeix a cada perfil i pàgina oficial de Facebook i que recull tots els missatges i actualitzacions d’un usuari així com missatges que hi poden deixar els seus amics. Tot el que s’hi publica és de caràcter públic per als contactes de l’usuari.

Per exemple: “M’he quedat sense feina perquè el burro de l’Ignasi va publicar al meu mur detalls privats dels nostres plans per dissabte i el meu cap ho ha vist.”

.

N

notificacions

Avisos que rebem dins de Facebook quan algú comenta al nostre mur, deixa un comentari o un “m’agrada” a una publicació nostra, ens etiqueta en una foto…

Per exemple: “Quina sorpresa quan vaig entrar a Facebook el dia del meu aniversari i vaig trobar-hi 74 notificacions! Tots els meus amics (i alguns desconeguts) m’havien felicitat al meu mur.”

.

P

pàgines

Les pàgines (o pàgines oficials) són els espais creats a Facebook per part d’empreses, marques, grups, institucions, personatges famosos i qualsevol tipus d’aplicació. En comptes d’amics, les pàgines tenen “fans” o admiradors (persones que han fet “m’agrada” a la pàgina).

Per exemple: “És tan famosa des que surt a la tele que en comptes d’un perfil a Facebook ara hi té una pàgina amb més de 5.000 fans”

.

perfils

Element bàsic de Facebook que recull tota la informació i activitat d’un usuari, identificada pel seu nom i una foto de perfil. Les empreses i marques no haurien de tenir perfils sinó pàgines.

Per exemple: “Tinc un perfil a Facebook però hi he posat poca informació, no vull que em trobin: el nom és fals i la foto és de l’Angelina Jolie. No sé perquè però hi ha molt agent que em demana amistat.”

.

promoted tweet

L’oferta publicitària que Twitter fa a les empreses. Encara està en fase experimental però les empreses paguen per a que els seus tweets apareguin de manera destacada a les cerques i arribin per tant a una audiència més gran.

Per exemple: “Anem a veure la peli nova d’en Liam Neeson? He vist unpromoted tweet que l’anunciava i molta gent l’ha retwittejat”

.

S

spam

Missatges no desitjats d’usuaris que volen captar tràfic de forma fraudulenta, sobretot populars per correu electrònic però ara també presents a les xarxes socials com Facebook o Twitter. Cal anar amb compte de que no es tracti d’enganys, virus o altres intents de treure profit dels usuaris.

Per exemple: “No facis click al reply que t’ha enviat aquesta noia que parla en anglès i que ensenya els pits a l’avatar, és una trampa, és spam!”

.

status

Publicació que poden escriure els usuaris de Facebook informant del que pensen o estan fent. Els seus amics podran respondre-hi amb un comentari, un m’agrada o amb indiferència.

Per exemple: “Sempre posa lletres de cançons al seu status, tot plegat és una mica de l’any 2008″

.

R

retweet

Fer retweet fa referència a l’acció de difondre un missatge d’un altre usuari “re-enviant-lo” als nostres usuaris. Es pot fer de manera automàtica (utilitzant el botó de retweet) o de manera “manual” o “clàssica”, és a dir, reproduïnt el missatge sencer amb les lletres RT al davant

Per exemple: “Hem perdut el gos i no sabem què fer… em pots ajudar fentretweet del meu missatge amb la seva foto a veure si els teus seguidors l’han vist?”

.

T

timeline

El timeline de cada usuari està format pels tweets de tots aquells a qui segueix (els seus following) en ordre cronològic començant pel més recent.

Per exemple: “No segueixo en Manel perquè m’omple el timeline de comentaris polítics que no m’interessen gens.”

.

trending topic

Es tracta de temes “candents” o populars sobre els quals molts usuaris estan twittejant en un moment donat, sobretot en forma de hashtags o paraules molt repetides

Per exemple: “Hi havia tants twitteros al concert dels Amics de les arts que ho van convertir en un trending topic

.

U

unfollow

Acció de deixar de seguir a un altre usuari per qualsevol motiu, pot ser considerada una senyal de menyspreu o un càstig per alguna acció prèvia

Per exemple: “Quin imbècil, ha fet un tweet dient que la Lady Gaga és una petarda, li vaig a fer unfollow immediatament!”

.

V

verified account

Indicatiu per als comptes de twitter dels quals s’ha verificat l’autoria, utilitzat en el cas de personatges coneguts i famosos per a evitar els impostors.

Per exemple: “En Buenafuente fa molt de riure” “Vols dir què és ell qui ho escriu?” “Els monòlegs no ho sé però els tweets si, perquè té un verified account.

.

X

xat

Dins el Facebook, aplicació que ens permet parlar “en directe”, intercanviant missatges privats en temps real amb els amics que estiguin connectats al mateix moment.

Per exemple: “Sempre diu que surt molt de festa i que lliga tant, però no m’ho crec, més d’un divendres a la nit hem coincidit al xat de Facebook”

.

4 responses to “Diccionari 2.0

  1. Retroenllaç: Diccionari bàsic de Facebook: les 15 paraules que necessites saber | Betes i Clicks – desenredant la xarxa

  2. Retroenllaç: Aquesta setmana hem llegit… sobre art amb iPads, Google Amazones View i incorporacions al diccionari | Betes i Clicks – desenredant la xarxa

  3. Retroenllaç: Aquesta setmana hem llegit… sobre robots-astronautes twitteros, “iphoneografia” i els perills de Facebook per a un mafiós | Betes i Clicks – desenredant la xarxa

  4. Retroenllaç: Betes i Clicks regala el llibre de miLLoringlix: participa al sorteig | Betes i Clicks – desenredant la xarxa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s